diego rivera

projektor teszt

Posted in Uncategorized by diegorivera on 2008. március 21.
post recycling az előző blogról

az ember próbálja a mozi érzést a nappalijába csempészni, kezdve popcornnal és kólával, de az igazi hangulatot a dinamikus hang és a nagy kép teremti meg. persze egy zsúfolásig megtelt vetítőterem varázsát semmilyen drága cuccal nem lehet utolérni, de erre én nem is törekedtem.

mikor azon gondolkoztam hogyan fejlesszem tovább az itthoni dolgokat úgy döntöttem nem cserélem le a meglévő TV-t drága lapos százvalahány centisre, hanem veszek helyette egy projektort.

hd70

erre a jószágra esett a választásom, amit kb 150 óra használat után sem bántam meg. optoma HD70-es, középkategóriás DLP vetítő. árban a belépő szint felett van, de messze a profi cuccok alatt. Nem a legújabb modell, viszont tud natív 720p-t és szinte minden review dícsérte.

5 méterről kb 3 méter széles, 3.5 méter átmérőjű (kb 130″) pengeéles képet vetít a nappali falára, amit nem lehet összehasonlítani semmilyen 42-46″-os TV-vel, és mindez egy közepes képességű 42″-s LCD áráért. persze ezzel nem kérdőjelezem meg egy ilyen tévé létjogosultságát, de az én igényeim és tartalomfogyasztási szokásaim alapján egyértelműen a projektor a nyerő.

egyelőre 720p-s lejátszó (htpc) hiányában nem tudok rá nagyfelbontású képet tenni – próbálni próbáltam, gyönyörű – elsősorban DVD-ket nézek rajta. nagy élmény így követni sportközvetítéseket is, NFL rájátszás, kézilabda EB, hatalmas hangulatuk volt. a dvd rippeket el kellett felejteni, olyan kis felbontású agyontömörített vackok amit egyszerűen zavaró így nézni.

a vetített színek mások mint ami TV-n látható, de ez megszokás kérdése. szivárvány effektet egyáltalán nem látok – állítólag van aki érzékeli és van aki nem, ez emberfüggő. egy hátránya a ventillátor hangja, persze ez sem vészes de azért egy szolíd búgás állandóan van. a fényerővel nincs baj, sőt teljesen besötétített szobánál a full fényerő bántja a szemet. Nappal viszont csak az tudja használni, akinek az ablakain van redőny. az égő normál üzemben 2000, takarékos módon 3000 órát bír elvileg. az eddigi használat alapján ez kb 5 évet jelent, ezzel bőven kiegyeznék.

a lényeg pedig a hatás, amit minden szónál jobban szemléltet ez a videó. nem saját felvétel, de megmutatja mi a stájsz.

a mai napig rácsodálkozom arra, micsoda részletek látszanak egy-egy filmben, milyen hátterek, statiszták, kosztümök és egyéb apróságok vannak. nemcsak a sztori, de az atmoszféra is teljes mértékben lejön a képről, minden látszik, amit a film készítői meg akartak mutatni. nem lehet betelni a látvánnyal, még egy közepes film is képes beszipkázni annyira hogy simán elrepül két óra.

Reklámok
Tagged with:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: